Het verschil tussen onderwijs en coaching

Coach Roermond

 

 

 

 

Wat is het verschil tussen onderwijs en coaching?

Ik heb met een aantal mensen gesproken en de volgende antwoorden bleken waar te zijn:

Onderwijs wordt geleerd als een geformaliseerd programma of, nog gebruikelijker, als “algemene kennis opgedaan tijdens een universitaire cursus”. Opleiding, workshops, seminars – al deze helpen je de kennis te verwerven, maar het soort kennis dat je nodig hebt om in de echte wereld te gebruiken is iets anders! Het is informatie, inzicht of wijsheid over de echte wereld die verder gaat dan die “algemene kennis.” Denk in specifieke termen om dat uit te leggen, en je zult zien dat het “specifieke kennis” over de echte wereld moet zijn. Dat is wat ik bedoel met “specifieke kennis” als een goede leidraad voor wat wij “coaching” noemen.

Het verschil is dat onderwijs van buiten jezelf komt, terwijl coaching een manier is om te leren en jezelf beter te begrijpen; en dat is wat je, belangrijker nog, krijgt als je coacht!

Belooft “coaching” de wereld?

Veel centra schakelen de hulp in van een coach – laten we hem Barry noemen – om hen te helpen specifieke kennis te verkrijgen (of te verwerven). Hij zal die kennis aan u overdragen. Belooft elk aspect van dit proces de wereld? Nee, niets ervan. Wat u krijgt is de mogelijkheid om uw eigen wijsheid te ontwikkelen. De vraag is, welke kennis verlang je werkelijk? Hier zijn enkele vragen om over na te denken met betrekking tot het niveau van impact of resultaten die je zult behalen met je coaching:

We kijken uit naar uw commentaar terwijl we hierover nadenken.

De kennis die je opdoet met je nieuw verworven wijsheid zal superieur zijn aan alle kennis die je in je opleiding hebt opgedaan.

De wijsheid die je opdoet door je coachingservaring is relatief ten opzichte van wat je in je “normale” leven had.

Als u (in het verleden) de kennis had die anderen hielp of het meeste verschil maakte, dan zou het moeilijk te rationaliseren moeten zijn waarom u deze informatie vandaag niet verzamelt als onderdeel van uw coaching.

De behoefte aan een mentor om je te begeleiden neemt dagelijks toe. Ik noem het het “578” principe (na twee punten). Magie? Nauwelijks. Gevoel van urgentie? Zeker.

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen, als u deel uitmaakt van een team of organisatie, is uw kennis en wijsheid met anderen delen.

iteratie- Dit is wanneer je iets weet maar het al een dozijn of meer keren gehoord hebt.

richting- De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat algemene kennis buiten de school beperkt is. Richting is echter veel wijder verbreid. Achter elke situatie, situatie zij juist, schuilt een specifieke manier om betere resultaten te verkrijgen.

Desk colder- Dit zijn mensen die kennis en wijsheid in een cirkel plaatsen en er een expertstatus aan geven, heel erg zoals een “wetenschappelijke methode”.

Deze mensen lijken consequent te falen, zelfs in grootschalige projecten. Ze lijken te denken dat het team of de organisatie veel te slim is om zich hen te veroorloven, en ze mokken en storten in hun hoekje in.

lees meer:

Wat is hoogsensitief

Hoogsensitief persoon 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *