Verzorging en Verpleeghuiszorg

Thuiszorg Noord-Brabant

 

 

 

 

Elk van beide wordt hieronder nader toegelicht.

Verzorging en verpleeghuiszorg is meestal gratis of zeer goedkoop. De kosten zijn voor een verpleegster of een arts. De kosten van een arts bedragen ongeveer 5 Zwitserse Francs voor een bezoek van een uur, en de verpleegster betaalt een vast bedrag voor een consult. De totale kosten voor beide soorten zorg bedragen ongeveer 70 Zwitserse Francs. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige mensen denken dat de zorg en de verpleging hetzelfde kosten als in een dokterskliniek. Dit is gewoon niet het geval. Om een vergelijking te maken: een doktersbezoek aan een verzorgingstehuis kost ongeveer twee Zwitserse Francs.

Voor mij is het verschil duidelijk. Want in de verpleegkundigen- en artsenzorg is er niemand bij wie je terecht kunt om een echte beslissing te nemen over je hulpbehoefte. In de huisartsenzorg kun je zo snel mogelijk een afspraak maken voor een consult (telefonisch of per brief) en dan krijg je in principe een instructieboekje om je medicatie aan te passen. Bij de verpleegkundige is het effect iets anders: er kunnen stemmingswisselingen optreden, of u kunt wat angstig of humeurig zijn.

Bij huishoudelijke hulp weet de hulpverlener aan welke kant van het spectrum hij zich bevindt, en vaak bevindt hij zich ergens tussen de twee uitersten in. Ze zijn vaak een beetje gedemotiveerd, maar voelen dat er enige troost te vinden is in hun voortdurende betrokkenheid bij de zorg voor een relatief zieke persoon. Vroeger was het bijvoorbeeld waarschijnlijker dat een vrouw bij de zieke bleef tot deze uitgeput was en stierf, terwijl de man misschien langer bleef en meer rotte.

Een mantelzorger uit een eclips Linda leerde veel over zichzelf toen ze in het verzorgingstehuis zat, vooral toen ze voor haar vader begon te zorgen. Wat haar het meest verbaasde was dat zelfs de dokter vond dat hij verantwoordelijk was voor Linda en dacht dat hij misschien maar moest uitzitten en haar de thuiszorg laten doen. Het is zo triest voor Linda dat ze nu een gepensioneerde moet opvoeden terwijl ze graag verder gaat met de zorg voor haar vader in zijn verzorgingstehuis (ik heb het over zijn gezondheidsproblemen). Linda wilde zo graag weer slagen in haar leven. Maar één ding is zeker, ze kan nooit meer de positie bereiken die ze vroeger in haar leven had.

Voor elke persoon met een langdurige ziekte is het van vitaal belang dat de persoon in staat wordt gesteld en aangemoedigd om te kijken naar de opties die hij heeft en zichzelf te onderwijzen. Voor iemand die in zijn laatste jaren van een langdurige ziekte begint, zijn er nu vele opties beschikbaar; opleiding tot verzorger, palliatieve zorg, thuiszorg, begeleid wonen, Hospice, enz. enz, elk met zijn eigen tradities en vaardigheden. Door zich te oriënteren en te onderzoeken kan een verzorger de hulp krijgen die hij nodig heeft voor zijn verzorger en zich tegelijkertijd blijven verheugen op de zorg voor zijn dierbare.

lees meer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.